Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Riksdagsutskott: Småskalig vattenkraft värre än storskalig

Publicerad: 20 september 2011, 11:06

Miljö- och jordbruksutskottet har låtit utreda vattenkraftens effekter på den biologiska mångfalden.


Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Politikerna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott har låtit utvärdera vattenkraftens effekter på den biologiska mångfalden. Slutsatsen är att miljömålet för levande sjöar och vattendrag inte efterlevs. Resultaten publicerades i en rapport förra veckan.

Utskottet skriver att dammar, vattenkraftverk och regleringsmagasin påverkar den biologiska mångfalden på ett mycket negativt sätt. Samtidigt har vattenkraften använts under lång tid och ger endast upphov till små klimatpåverkande utsläpp.

Politikerna konstaterar att både småskaliga och storskaliga vattenkraftverk påverkar den biologiska mångfalden, men att det kan vara lättare att åtgärda problem vid små kraftverk än vid stora. I relation till den el som produceras är däremot de små kraftverkens miljöpåverkan större.

Gruppen pekar på ett antal åtgärder som måste till för att kunna bevara och återskapa biologisk mångfald i rinnande vatten på bästa sätt, till exempel bättre fiskvägar förbi kraftverken och högre kompetens om vattenfrågor hos myndigheterna.

Utskottet menar att det i första hand är kraftbolagen som ska betala åtgärder för att återskapa och bevara den biologiska mångfalden – och att statliga bidrag på området kan vara ett komplement som förenklar arbetet.

Frågan om vilka konsekvenser de gröna elcertifikaten – den avgift som läggs på elräkningen i syfte att öka andelen förnybar energi i systemet – har på den biologiska mångfalden har inte ingått i undersökningen.

Innehållet i rapporten kommer att diskuteras på en öppen utfrågning i utskottet den 4:e oktober.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.