Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Riksrevisionen: Vattenfalls miljöforskning tappar fart

Publicerad: 23 april 2015, 08:53

Har skurit ned på pilot- och demonstrationsprojekt.

Ämnen i artikeln:

ForskningRiksrevisionenVattenfall

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 april.

Regeringen har inte styrt Vattenfall ordentligt och det har gett olyckliga effekter, konstaterar Riksrevisionen (RiR) i en granskning. Vattenfalls huvudstrategi i klimatarbetet de senaste åren har varit att sälja sina tyska kolkraftverk, något som inte bidrar till att uppnå EU:s klimat- och energimål. Försäljningen har heller inte förberetts trots att bolaget har sett detta som ett alternativ sedan 2012, skriver RiR.

Andra åtgärder för att minska utsläppen har släpat efter. Den befintliga planeringen är enligt Riksrevisionen för kortsiktig och finansieringen räcker heller inte till för att bolaget ska bli ledande i energiomställningen, som det står i ägardirektiven.

Granskningen visar också att Vattenfalls forsknings- och utvecklingsverksamhet (FoU) minskat kraftigt och blivit mer kortsiktig. Det beror på att bolaget höjt kraven på att forskningen ska vara lönsam inom 5–10 år vilket gjort att långsiktiga projekt prioriterats ner. På flera områden inom hållbarhet deltar Vattenfall i dag endast marginellt i pilot- och demonstrationsprojekt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev