söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Rockström: Vattenfallaffären bryter mot Parisavtalet och styr synen på kol globalt

Publicerad: 27 maj 2016, 09:19

Affären har en avgörande betydelse för hur Australien, Indien och Kina tippar i kolfrågan, anser miljöprofessorn.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidJohan RockströmGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

Johan Rockström har gång på gång kritiserat den planerade försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Nu pekar han även på att affären har en avgörande betydelse för Parisavtalet och hur Australien, Indien och Kina tippar i kolfrågan.

”Beslutet får globala konsekvenser. Australien, som länge släpat efter på klimatområdet och är världens näst största exportör av kol, är ett av de länder som kommer att övervaka Sveriges beslut noga”, skriver miljöprofessor Johan Rockström tillsammans med John Schellnhuber, professor och ordförande för WBGU, den tyska regeringens vetenskapliga råd för globala miljöförändringar, och Will Steffen, professor emeritus vid Australia National University i Canberra och ledamot i det oberoende klimatrådet Climate Council of Australia, på Dagens Industri Debatt.

Enligt debattörerna är det avgörande vilka signaler Sverige och Tyskland skickar till regeringar och investerare i världen. Rockström anser att Sverige och Tyskland behöver vara fossilfria redan år 2030-2040 för att klara tvågradersmålet. Något länderna enligt honom har goda förutsättningar för – om försäljningen stoppas.

”Denna försäljning måste därför ses som ett oetiskt försök till en ”quick fix” som står i strid med såväl Parisavtalet, den tyska regeringens plan att uppfylla sina klimatmål genom att fasa ut brunkol, som Sveriges målsättning att minska utsläppen med 100 procent till 2045 varav 15 procent utomlands”, skriver Rockström och hans forskarkollegor.

De föreslår att inga beslut om brunkolsförsäljning ska tas förrän statsminister Stefan Löfven (S) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel haft ett högnivåsamtal om ansvar för utfasning av brunkolet. Länderna får inte se beslutet som enbart inrikespolitiska angelägenheter, poängterar artikelförfattarna.

Läs hela debattartikeln här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev