torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ryssland anklagar Greenpeace-aktivister för knarkinnehav

Publicerad: 10 oktober 2013, 07:19

Ryska myndigheter uppger att man hittat narkotikaklassade substanser på Greenpeace fartyg ”Arctic Sunrise”. Nu riskerar aktivisterna upp till 15 års fängelse.

Ämnen i artikeln:

ArktisRysslandGreenpeace

Det var i september, under en protestaktion mot oljeborrning i Arktis och det ryska företaget Gazproms planer att borra i Petjorahavet, som ett 30-tal aktivister greps av ryska myndigheter. Utredarna uppger nu att man hittat narkotikaklassade substanser förmodligen, vallmohalmskoncentrat (en sorts opium) och morfin, ombord på fartyget. Det skriver Dagens Nyheter.

Uppgifterna bestreds omedelbart av Greenpeace som hävdade att det eventuellt kunde röra sig om substanser i det medicinska förråd som Greenpeace fartyg enligt sjölagarna måste ha. Greenpeace menar att uppgifter om att man hittat andra droger än medicinska måste beaktas med stor skepsis, särskilt eftersom skeppet genomsöktes av norska myndigheter med knarkhundar innan man lämnade Norge.

Ledaren för Greenpeace International Kumi Naidoo vill nu träffa Rysslands president Vladimir Putin för att diskutera en frigivning av aktivisterna. Naidoo uppger att han är beredd att flytta till Ryssland för att få aktivisterna frisläppta.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev