Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Så beslutade riksdagen om klimatet, energin och havet

Publicerad: 17 Juni 2009, 08:48

På tisdagen klubbade riksdagen ett antal miljöbeslut inom områdena klimat, energi och hav.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenHav

Bland annat beslutade riksdagen att Sveriges utsläpp 2020 ska vara 40 procent lägre än utsläppen 1990. Sedan igår finns nu också ett riksdagsbeslut på att andelen förnybar energi år 2020 minst ska vara 50 procent av den totala energianvändningen. I transportsektorn ska andelen förnybar energi  vara minst 10 procent.

Riksdagen godkände också regeringens förslag om en ny samanhållen svensk havspolitik. Inriktningen i den nya havspolitiken ska vara att havets och kustområdenas resurser ska nyttjas hållbart så att ekosystemen bevaras och restaureras. Detta ska ske samtidigt som havsanknutna näringar kan utvecklas och växa.
– Poängen är att ha en näringspolitik som genomsyras av miljöhänsyn och en miljöpolitik som främjar en offensiv näringspolitik, sade miljöminister Andreas Carlgren under måndagens riksdagsdebatt.

Riksdagen beslutade också att en ny myndighet ska få samlat ansvar för havs- och vattenmiljön. Bland förslagen som godkändes fanns också att kryssningsfartyg, passagerarfärjor och fritidsbåtar förbjuds tömma sina toaletter i havet och att storskaliga musselodlingar ska byggas längs kusterna för att minska skadliga mängder närsalter.

Oppositionen var i stort nöjda med regeringens förslag. Samtidigt ville man ha strängare regler på en del områden och MP och V krävde ett förbud mot bottentrålning och dumpning av fisk.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.