Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Så dåligt har svenskt vatten blivit

Publicerad: 17 Oktober 2013, 10:00

Frågan är om Sverige fortfarande har världens bästa dricksvatten.


Ämnen i artikeln:

Dricksvatten

Antalet insjuknade av dåligt vatten har ökat dramatiskt och varje vecka går en kommun eller ett vattenbolag ut med en varning om att dricksvattnet måste kokas, rapporterar tidningen På Väg.

Statistik från Livsmedelsverket visar att i genomsnitt 2 000 personer per år insjuknade på grund av dricksvatten under perioden 1975-2005. Sedan följde de stora olyckorna med vattenparasiter i Östersund (2010) och Skellefteå (2011) som drabbade 27 000 respektive 20 000 personer.

– De här två fallen känner de flesta till, men det finns många fler. Exempelvis tvingades boende utanför Nyköping vara utan färskvatten i tre månader, säger Hampe Mobärg , vd för Maskinentreprenörerna , till På Väg.

En undersökning från VA-fakta visar att tre av tio svenskar drabbats av grumligt, illaluktande eller missfärgat vatten. En orsak till de dåliga siffrorna är att underhållet av systemet är eftersatt och att gamla rör inte byts ut. Kostnaden för det eftersatta underhållet uppskattas till 17 miljarder kronor.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Dricksvatten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.