Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Så fyller du havet med mikroplaster

Publicerad: 10 Februari 2012, 08:29

Det är inte bara stora plastmaterial i haven som ställer till problem för de marina ekosystemen. Också små plastbitar som inte syns för ökat – så kallad mikroplast – fyller idag alla världens hav. Och förmodligen är det du som spolar ner plasten.


Ämnen i artikeln:

Hav

När man talar om plaster i haven så tänker man ofta på det gigantisak plastdeltat i Stilla Havet som de flesta medier rapporterat om. Men plaster finns i alla hav, och all plast syns dessutom inte för det mänskliga ögat. Nu uppmärksammar BBC problemet med mikroplaster – som enligt studier finns i alla världens hav och som anses extra problematiska då mikorplasterna till slut hamnar i matkedjan.
– Så fort mikorplasten äts av en fisk, förs de vidare från djurens magar till deras cirkulationsssystem och lagras till sist i deras celler, säger en forskare från amerikanska National Cetner of Ecological Analysis and Synthesis till BBC News.
Organisationen har tagit prover 18 stränder runt om i världen, och på alla platser hittade de mikroplaster.

Var kommer
då mikroplasterna ifrån. Enligt BBC är de flesta forskare idag överens om att det mesta av mikroplasterna kommer från våra tvättmaskiner där vi tvättar våra kläder. Det befäster också resultaten från de 18  testerna då de vanligaste plasttyperna var just polyester, akryler och polymider.

Än så
länge vet man inte exakt hur mikroplasterna påverkar de marina systemen. Vissa plaster är ganska stabila, medan andra skulle kunna vara farliga. Men forskarna som BBC talat tycker ändå att det skulle vara en bra försiktighetsåtgärd om världens reningsverk hittade sätt att filtrera bort plasterna. Forskarna förespråkar heller inte en övergång till naturliga fibrer då till exempel bommulskläder skapar så många andra problem med hög vatten- och kemikalieanvändning.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.