Vatten och hav
Så kan alger rena vatten och bli energi: ”Metoder som finns mitt framför näsan”
Publicerad: 30 juni 2022, 09:17
”Det finns väldigt många forskningsprojekt med alger i världen just nu, vilket är jättebra”, säger forskaren Jing Li. Foto: Malin Andersson
Algblomning är generellt ingen hit. Men i avloppsvattnet kan de små organismerna göra susen. Alger kan rena avloppsvatten och bli energi. Det menar forskaren Jing Li som testar olika slags alger för vattenrening.
På Lunds universitet pågår just nu ett forskningsprojekt där avloppsvatten renas med hjälp av alger. Något som ingenjören och forskaren i teknisk vattenresurslära Jing Li menar kan bli både billigare och mer miljövänligt än dagens metoder.
– Egentligen är det konstigt att vi inte använt detta tidigare. Men ibland finns en paradox i att vi blir hemmablinda för metoder som finns rakt framför näsan. Vi tror att det ska vara krångligt. Vi testar tre olika alger i labbet – Chlamydomonas, Microglena och Chlorella, säger hon.
De första två sorterna är vanligt förekommande alger i Sverige medan Chlorella ofta används i andra forskningsprojekt. De olika algerna testodlas just nu i olika slags avloppsvatten. I ett av labben i Lund står små glasflaskor med vatten från köksavlopp, gråvatten. Andra innehåller toalettvatten, och i några finns malet matavfall blandat med kranvatten. Alla är uppblandade med alger, och beroende på tillväxttakt skiftar färgen därför mellan grönt och brunt medan några är genomskinliga och ser ut som vanligt vatten.
– Nu ska vi prova göra ”algbollar”, som kommer att flyta runt i vattnet. Det blir mer visualiserat eftersom algerna är pyttepyttesmå.
Förhoppningen är att alger i framtiden ska kunna användas som bränsle, gödningsmedel eller till och med foder till djur.
Hur rena blir egentligen de här algerna med tanke på mängden läkemedelsresten, eller slaggprodukter från fabriker och liknande som kan finnas i avloppsvattnet, om man ska använda de till exempelvis djurfodring?
– Det får man testa. Man får se om de biologiska kvaliteterna är bra och hur höga halterna av gifter det finns kvar i algerna. Nu har vi gödsel och biogas i systemet, det kan vi göra direkt. Men om det kan bli mat till djur får vi undersöka mer. Det huvudsakliga vi tittar på just nu är hur algen renar vatten.
Än så länge är forskningen kring alger som vattenrenare i ett tidigt stadie, Jing Li hoppas nu på att få fortsätta utveckla sin forskning.
– Det är väldigt tidigt i forskningen just nu. Men det finns väldigt många forskningsprojekt med alger i världen just nu, vilket är jättebra.
Nästa steg i projektet är att algblandningarna flyttas till Helsingborg. Där finns en försöksanläggning som kallas RecoLab och som ger möjlighet att testa innehållet i större behållare.