Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Så kan tillgång till vatten göra världen mer jämställd

Publicerad: 29 augusti 2016, 13:01

Margot Wallström Utrikesminister Statsråd Utrikesdepartementet

Det är viktigt att se jämställdhetsaspekterna av konflikter, fattigdom och brist på grundläggande resurser som vatten. Det var budskapet då utrikesminister Margot Wallström (S) öppningstalade på Världsvattenveckan.


Världsvattenveckan i Stockholm har startat och bland inledningstalarna fanns utrikesminister Margot Wallström (S) som slog ett slag för feminism och kvinnors rättigheter kring den orättvisa fördelningen av världens vattenresurser. Temat på årets Världsvattenvecka är ”Water for sustainable growth” och Margot Wallström konstaterade att kvinnors egenmakt är en förutsättning för ekonomisk tillväxt.

”Det finns vissa likheter mellan vatten och ekonomi. Vattnet börjar sin existens som regn som så småningom skapar bäckar och floder, bildar sjöar och slutligen förvandlas till hav. Ekonomin fungerar på ett liknande sätt. Flödet av verksamheten av individer, både män och kvinnor, gör det möjligt för ekonomin att växa”, sa hon i talet.

I sitt tal pekade Margot Wallström också på vikten av internationellt samarbete i frågor om vatten och jämlikhet och hon sa att hon hoppades på flera framsteg inom dessa områden genom Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd. Hon lyfte också Sveriges aktiva arbete med att implementera FN:s nya utvecklingsmål, Agenda 2030.
”I Sverige betonar vi vikten av effektivt multilateralt bistånd och vi har kommit långt på många områden i ansträngningarna mot en mer hållbar utveckling. Men här kommer en fortsatt dialog med medlemsstaterna i FN-systemet, EU, OECD, multilaterala utvecklingsbanker och andra internationella organisationer att vara avgörande”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.