tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Så mycket ökar Vattenfalls utsläpp

Publicerad: 18 april 2011, 07:10

Allt fler kolkraftverk gör att Vattenfallkoncernen fortsätter att öka sina utsläpp av koldioxid som ligger långt över snittet för europeiska elproducenter. Bolaget spår självt att de kommer att fortsätta öka under de närmaste åren.

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Enligt Vattenfalls egen hållbarhetsredovisning ökade koncernens koldioxidutsläpp med två procent i fjol jämfört med 2009 och elva procent jämfört med 2008, skriver Dagens industri (DI). Utsläppen uppgick till 91,5 miljoner ton 2010, varav cirka 83 miljoner ton kommer från koncernens kolkraftverk. Sveriges totala utsläpp var som en jämförelse 50 miljoner ton 2008.

Vattenfalls ambition är att sänka utsläppen och har ett mål som är relaterat till bolagets elproduktion. I dag släpper man enligt DI ut 465 gram koldioxid för varje producerad kilowattimme el och målet är att sänka den siffran med knappt 25 procent till 350 gram till 2020. Det motsvarar dock det genomsnitt som Europas elbolag ligger på redan i dag.
– Med 350 gram hamnar vi på dagens snitt, men då har vi minskat betydligt snabbare än marknaden i snitt, säger Vattenfalls strategichef Jan Greisz till DI.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev