Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Så ska plastskräpet till havs saneras – helt nytt kunskapsläge

Publicerad: 20 Januari 2016, 05:00

Forskare har upptäckt att sanering av plastavfall nära kuster är den mest effektiva metoden.


Tidigare har forskare trott att den effektivaste saneringsmetoden är att samla in plast från den enorma ön The Great Pacific Garbage Patch, som ligger i norra Stilla havet och består av sopor. Ön är omsluten av havsströmmar och bedöms i dagsläget vara mer än dubbelt så stor som Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Men nu har forskare från Imperial College i London kommit fram till att det största flödet av mikroplaster är utanför kuster, vilket gör att saneringen blir mer effektiv om plasten tas bort innan den förs ut i havet med havsströmmarna.

Enligt rapporten kan plastinsamlare nära kuster, speciellt utanför Kina och Indonesien, samla in 31 procent av plasten, medan saneringsbåtar vid The Great Pacific Garbage Patch endast kan samla in 17 procent av plasten på tio år. Den nya metoden skadar dessutom inte ekosystemen i lika stor utsträckning.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.