Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Så ska Vattendirektivet fungera i praktiken

Publicerad: 5 November 2009, 07:48

Nu faller pusselbitarna på plats för EU:s vattendirektiv. Igår samlades landets vattendirektörer i Stockholm för att finslipa åtgärdsprogrammen som träder i kraft i slutet av december.


Ämnen i artikeln:

Eu

Under onsdagen samlades ett 80-tal tjänstemän och politiker i Stockholm för att diskutera innehållet i EU:s vattendirektiv. Utredningar har pågått i över tio år. Nu ska landets fem vattendelegationer godkänna åtgärdsplanerna som får rättslig kraft i slutet av december.

De fem vattendirektörerna har under året haft planerna ute på remiss, till kommuner, lantbrukare, kraftindustrin och andra som påverkas av direktivet. Kritiken som kommit in har bland annat gått ut på att underlaget varit för dåligt och att miljökraven är rättsligt bindande.

Ända in i det sista råder politisk oenighet om direktivets framtid. Riksdagsmannen Sven Yngve Persson (m) motionerade i veckan om att skjuta upp besluten. Han reagerar på att det är tjänstemän och inte politiker som ska fatta beslut som är rättsligt bindande.

Ett problem som diskuterades på mötet är hur man rättsligt ska tolka åtgärdsprogrammen. Myndigheterna har inte gjort någon ordentlig kartläggning av svenska vatten och i det läget är det svårt att veta exakt vilka miljökrav som i slutänden ska riktas mot företagen. Ett problem de fem vattendirektörerna är väl införstådda med.

— När vi startade arbetet trodde jag att vi hade en god miljöövervakning i Sverige. Men det har vi inte, inte med tanke på hur stort antal vatten som finns, säger vattendirektören i Bottenhavet, Åke Bengtsson.
— Detta osäkra underlag ligger till grund för de ”otäcka” klassningar av vattnen som måste genomföras.

En vikitg fråga som diskuterades var de höga halterna av kvicksilver. En  annan den spretiga tolkningen av vilka sjöar och vattendrag som ska klassas som "kraftigt modifierade" (KMV) och därmed slippa kraven på att uppnå god ekologisk status till år 2015.

Energibolagen har fått stort gehör för att få sina anläggningar klassade som "kraftigt modifierade". Det har lett fram till lägre miljökrav på ett stort antal vattenkraftverk i norra Sverige. De ska istället uppnå något som kallas för en god ekologisk potential.

Situationen varierar starkt mellan distrikten. Medan Vattendirektören i Västerhavet gjort undantag och klassat ned två sjöar i sitt område har hans kollega i Bottenhavet klassat ned och gjort undantag för alla vattendrag med större vattenkraftverk – totalt 260 stycken.

— Jag tycker inte att vi ska fokusera på antalet vattenkraftverk. Det är sant att vi inte har tillräckligt med uppgifter för att kunna peka ut det som är ”kraftigt modifierat”. Men vi har tittat på till exempel dammen i Trängslet och menar att den är omöjlig att riva, säger Åke Bengtsson.

En stor del av skillnaden förklaras av den stora mängden vattenkraftverk i de norra vattendistrikten. Men det framgick också att tjänstemännen har olika syn på hur mycket underlag som måste finnas framme för att klassa ett vatten som ”kraftigt modifierat” eller inte.

— Jag tycker att vi är de som följt direktivets definition av ”kraftigt modifierade vatten” bäst. Det blev bara två vatten. Vi kan inte tona ned kraven på vattenförekomster bara för att det ligger ett vattenkraftverk där, säger Roland Löfblad, delegat från Västerhavets vattendistrikt.

Han fick medhåll av vattendirektören Björn Sjöberg som menade att de inte kan göra en sådan klassning när inget underlag finns framme. Det finns i dagsläget ingen som kan säga hur stor miljöeffekt kraftverken haft historiskt, och då är det bättre att vänta, menar han.

Med på mötet fanns också regeringens utredare Dag von Schantz som ska presentera förslag på extra styrmedel i början av nästa år. Dag von Schantz trodde inte på idén att införa vattenavgifter för olika grupper av brukare för att finansiera restaurering och rening av sjöar och vatten.

Läs mer om vattendirektivet i Miljöaktuellt

Fler artiklar i denna länk

Och här

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.