Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Så sparar du vatten genom att bli en hållbar jeanskonsument

Publicerad: 20 augusti 2018, 10:46

Foto: Pxhere

Klädtillverkning kräver stora mängder vatten. Genom att tänka till innan du shoppar loss spar du på jordens vattenresurser.


Ämnen i artikeln:

Återanvändning

I Sverige är de flesta vana vid att ha god tillgång till rent vatten. Men årets långa, torra sommar har orsakat vattenbrist på många håll i landet och det mesta tyder på att torka kommer att bli ett allt vanligare problem i framtiden, även här hos oss.

Att ta vara på vattenresurser blir därför allt viktigare. På det här området finns mycket att göra, inte minst som konsument. Att våra kläder kräver stora mängder vatten när de tillverkas är det inte så många som tänker på men faktum är att det krävs 11 000 liter rent sötvatten för att tillverka ett par jeans. Det är ungefär lika mycket vatten som en person dricker på tio år.

Genom att konsumera mindre kläder, handla mer på second hand och använda kläderna längre kan du spara mycket vatten. Här följer några tips från second hand-butiken Myrorna som uppmanar alla svenskar att titta igenom sin garderob och räkna ut hur mycket vatten som använts för att producera de jeans de har där.

- Köp begagnade jeans i första hand.
- Vädra jeansen ofta, då håller de sig fräscha!
- Lär dig lappa och laga dina jeans.
- Designa om! Kanske dina gamla favoriter går att sy om, eller dekorera med ett broderi?
- Skänk alltid jeansen när du inte längre vill använda dem. Kasta aldrig! Trasiga eller inte, dina jeans gör större nytta i kretsloppet än de gör i soptunnan.
- Om du ändå måste köpa nyproducerat, köp ekologiska jeans.

Källa: Myrorna

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Återanvändning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.