fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Så vill EU-kommissionen göra den blå ekonomin grön

Publicerad: 18 maj 2021, 10:02

Havsbaserad vindkraft utanför Nederländernas kust. Foto: Fokkebok/ Getty

På måndagen lämnade EU-kommissionen fram ett omfattande paket med åtgärdsförslag som syftar till att ställa om den havsbaserade ekonomin i mer hållbar riktning.


JR


Ökad användning av havsbaserad vindkraft och vågkraft. Kraftigt minskad användning av fossila drivmedel inom sjöfarten. Ökad cirkularitet vid fartygsbyggande och skydd av 30 procent av EU:s havsområden. Det är några av förslagen i det omfattande paket för en så kallad blå ekonomi som EU-kommissionen lade fram på måndagen. Paketet är en del av EU:s gröna giv och förslagen riktar sig enligt kommissionen mot alla industrier och sektorer som har koppling till hav, sjöar och kuster. 

”Friska hav är en förutsättning för att den blå ekonomin ska kunna blomstra. I dag hotas den marina biologiska mångfalden av föroreningar, överfiske och förstörda livsmiljöer. Tillsammans med effekterna av klimatkrisen påverkar dessa hot den blå ekonomin på ett negativt sätt. Därför måste vi ändra taktik och utveckla en hållbar ekonomi där miljöskydd och ekonomisk verksamhet går hand i hand”, sade EU-kommissionären Frans Timmermans, ansvarig för den gröna given, i en kommentar. 

I samband med åtgärdspaketet meddelar EU-kommissionen att den tillsammans med Europeiska Investeringsbanken och Europeiska Investeringsfonden kommer att samarbeta med medlemsländerna för att finansiera satsningar inom havsbaserad innovation och ”blå bioekonomi”. 

I samband med det nya åtgärdspaketet påminner EU-kommissionen medlemsstaterna om att lämna in sina formella havsplaner som ska vara färdigställda innan året är slut.

Läs EU-kommissionens kommunikation

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev