Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Saltvatten kan förstöra Mälarens dricksvatten

Publicerad: 7 Mars 2011, 12:08

Stigande havsvattennivåer riskerar att göra Mälarens vatten otjänligt i slutet av seklet, rapporterar SGI och SMHI.


Ämnen i artikeln:

Mälaren

Höjda havsvattennivåer hotar i slutet av seklet göra så att saltvatten rinner in i Mälaren och gör den oanvändbar som täkt för dricksvatten. Det skriver länsstyrelsen i Stockholm som låtit forskare på SMHI och SGI (Statens geotekniska institut) utreda olika klimatscenarier för regionen.

Temperaturen kommer enligt rapporten att stiga med cirka 4 till 6 grader mot slutet av seklet, nederbörden med i snitt 10 till 30 procent. Forskarna räknar med att havsnivån stiger cirka en meter. Först kompenserar landhöjningen detta – men från mitten av seklet börjar effekten av stigande nivåer i världshaven att märkas.

Översvämningsriskerna
kopplade till Mälaren är enligt SMHI oacceptabelt stora. Den största risken är att havsvattennivåerna mot slutet av seklet imedför att saltvatten i allt högre grad rinner in i Mälaren och  gör den otjänlig som dricksvattentäkt. I dag är cirka två miljoner människor beroende av sjön som dricksvattentäkt.

SMHI skriver att ombyggnaden av Slussen och en reviderad vattenreglering kommer att minska riskerna för översvämningar och gör att situationen går att kontrollera även på längre sikt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Mälaren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.