Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Samer vill bygga ut vattenkraft i nationalpark

Publicerad: 23 Oktober 2009, 12:24

Bolaget Laponiacenter vill bygga vattenkraftverk i Norge och ta vatten från den svenska fjällvärlden. Planerna presenterades i veckan i Gällivare, Porjus och Jokkmokk.


Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Det nybildade bolaget Laponiacenter ägs av svenska och norska samer. Syftet är att stödja samiskt kultur- och näringsliv.
Norska Vattenstyrelsen har gett bolaget klartecken att lämna in en ansökan om vattenkraft till norska vattendomstolen.

— Om vi får klartecken kommer ansökan att skickas vidare till svenska regeringen. Men Sverige kan inte säga nej om kraftbyggaren erbjuder kompensation för uppkomna skador, säger Simon Andersen, vd för Laponiacenter.

Bolaget planerar att bygga ett vattenkraftverk vid norska kusten och spränga en 27 kilometer lång bergstunnel upp till fjällen, nära den svenska gränsen. Där kommer vatten att ledas bort från Sorjusjaure, Messingmalmvattnet, Leirvattnet och Blåmansisen

På den svenska sidan av gränsen kommer i första hand de stora sjöarna Virihaure och Vastenjaure i Padjelanta nationalpark att påverkas av projektet. Det kommer att minska vattenföringen till sjöarna och ge mindre vatten i näraliggande vattendrag.

— Det blir inte så stora miljöeffekter. Vi har en skonsam kraftutbyggnad utan uppdämningar. Det går inte att jämföra med till exempel kraftverken i Luleälven som dämde över stora arealer skog och mark, säger Simon Andersen.

— Det mest effektiva hade varit att bygga ut med dammar. Då kunde vi sälja energin när priserna står som högst på marknaden. Det skulle också kunnat användas växelvis med vindkraften. Det byggs ju väldigt mycket vindkraft i Sverige.

Hur ser du på att projektet sätter ytterligare press på de känsliga ekosystemen i fjällvärlden och påverkar en svensk nationalpark?

— Vi har samma debatt om oljan i Norge. Vi får inte utvinna olja utanför Lofoten och så vidare. Men arbetsmarknaden i norra Sverige och Norge håller på att växa ihop. Ska vi ha jobben kvar så måste vi borra efter olja och nyttja vattenkraften. Annars får alla flytta till Oslo och Stockholm.

Med tanke på hur hårt vattenkraften drabbat samerna historiskt sett – med överdämda skogar och renskötselområden – känns det inte konstigt att presentera ett sådant här projekt idag?

— Nej det tycker jag inte. Nordnorge har byggts upp av vattenkraften och har fått del av inkomsterna. Det är därför vi har så stort fokus på kraft och att vi vill äga den själva. I Sverige fungerar det inte riktigt så.

— Naturen har nyttjats av samerna i tusen år. Vi kan inte låta den samiska kulturen dö bort varken i Sverige eller Norge. Detta är ett sätt att rädda den. Vi är tvungna att använda malmen och vattenkraften.

Denna vecka presenterar bolaget sina planer i Gällivare, Porjus och Jokkmokk. Det är de första informationsträffarna på den svenska sidan.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt
 

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.