Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Segelfartyg gör väte av avlägsen havskraft

Publicerad: 31 Maj 2010, 03:14

Hur utvinner man energi långt ute till havs? Forskare från University of California jobbar på en ny metod.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Genom att omvandla vindkraft till vätgas, som sedan används för att generera el, så skulle man kunna utnyttja vindar i havsområden som ligger för långt från kusten för konventionella vindkraftverk.

Max Platzer och Nesrin Sarigul-Klijn vid University of California står bakom idén.

– Vårt förslag gör havsvindkraften tillgänglig för exploatering – en enorm energireservoar eftersom världshaven täcker 70 procent av jordens yta, säger Platzer till New Scientist.

Idén är att segelfartyg ska bogsera vattenkraftgeneratorer som består av två vingliknande undervattensblad. Dessa sätts i rörelse av vattnet de plöjer igenom och driver i sin tur en vevaxel kopplad till en generator. Elen som produceras används sedan för att förvandla havsvatten till vätgas och syrgas.

– Detta är givetvis en omväg för elproduktionen, om man jämför med att omvandla vind eller vattenflöde direkt till elektricitet med hjälp av stationära vind- eller vattenkraftverk, säger Platzer.

Han beräknar dock att el kan omvandlas till vätgas och sedan tillbaka till el med en effektivitet på cirka 30 procent.

Att utvinna energin från vattenflödet istället för direkt från luften har sina fördelar, eftersom effekttätheten är betydligt högre. Enligt Platzer har vattenflödet genom undervattensgeneratorn en effekttäthet på 36 kilowatt per kvadratmeter, vilket är betydligt högre än 1,2 kilowatt per kvadratmeter, som är typiskt när det gäller luft genom en vindturbin.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.