Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Sex frågor som kan avgöra Vattenfalls brunkolsförsäljning

Publicerad: 19 April 2016, 07:00

Foto: Vattenfall

Inom några månader kommer en affär att vara genomförd – eller ha stoppats.


Ämnen i artikeln:

Mikael DambergVattenfall

I går meddelade Vattenfall att att man tecknat avtal om att sälja bolagets brunkolsverksamhet till de tjeckiska bolagen EPH och dess finansiella partner PPF Investments. Det som rent formellt nu krävs är ett godkännande av Vattenfalls ägare, den svenska staten. Säger regeringen ja väntas affären slutföras inom några månader efter en sådan bekräftelse.

Men affären är mer komplex än så, och det finns flera saker som kan sätta käppar i hjulet.

1. Affärsmässigheten

I uppdraget till Vattenfall som riksdagen beslutat om står att ”lönsamhet är grundförutsättningen för hela Vattenfalls verksamhet och överlevnad”, och att ”en marknadsmässig avkastning därför måste vara utgångspunkten för all verksamhet i Vattenfall”.

Enligt Vattenfall kommer en försäljning av brunkolsverksamheten dock leda till stora förluster, med en negativ resultatpåverkan på mellan 22-27 miljarder kronor. Men förlusten skulle, i alla fall enligt Vattenfall, bli ännu större om verksamheten behålls.

Nu ska regeringen ta hjälp av externa rådgivare för att se om man kommer till samma slutsats som Vattenfall. Arbetet beräknas ta ”ett par månader”. Om en affär inte ses som affärsmässig, det vill säga om det finns ett lönsammare alternativ, kan regeringen säga nej till en försäljning.

2. Beslutsmakten

Regeringen hävdar att man är bakbunden av riksdagen som tagit fram uppdraget till Vattenfall, där det framgår att affärsmässigheten är mer prioriterat än andra frågor, exempelvis miljö- och klimatpåverkan. I en interpellationsdebatt i riksdagen förra året sa exempelvis näringsminister Mikael Damberg (S):

– Det innebär att regeringen som ägare, i sin styrning av Vattenfall, inte ska vidta några åtgärder som strider mot det av riksdagen beslutade uppdraget att Vattenfall ska vara och agera affärsmässigt. Det är det uppdrag vi har fått av riksdagen, och det uppdraget måste vi som en ansvarsfull regering fullfölja.

Andra hävdar dock att regeringen har långtgående möjligheter att i form av ”direktiv, instruktioner, anvisningar etc.” fatta beslut utan riksdagens inblandning. Denna fråga lär komma att diskuteras mycket under de kommande månaderna.

3. Riksdagen

Vad riksdagen säger om en försäljning är än så länge oklart. Många partier har, precis som regeringen, inte velat uttala sig om hur man ser på en affär innan det att den lagts fram på bordet som förslag. Både Liberalerna och Kristdemokraterna har dock flaggat för att någon form av miljökrav kan behöva ställas vid en försäljning, och Vänsterpartiet och Miljöpartiet har samtidigt sagt att man helt och hållet motsätter sig att brunkolsverksamheten ska säljas.

4. Opinionen

Att sälja brunkolsverksamheten har ett annat pris, som är rent politiskt. Miljörörelsen i både Sverige och Tyskland, bland annat Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Oxfam och 350.org har motsatt sig en försäljning, framför allt med hänvisning till att köparen har för avsikt att expandera verksamheten genom att öppna nya gruvor, medan den svenska regeringen för 1,5 år sedan beslutade att Vattenfall ska avbryta brunkolsexpansionen.

Tung kritik kommer nu även från Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och av Sveriges regering invald som ledamot i Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling, Innovationsrådet samt Agenda 2030-delegationen. I dag, i en debattartikel i SvD Näringsliv, uppmanar han tillsammans med de internationellt erkända namnen Naomi Klein och Bill McKibben ”den svenska rege­ringen och riksdagen att visa det ledarskap och ansvars­tagande som behövs i kampen mot klimatförändringarna, att stoppa försäljningen och att i stället avveckla kolkraftverken”.

5. Köparen

Kritiken mot en försäljning har dock inte bara med en ökad miljö- och klimatpåverkan att göra. Det har visat sig att den tilltänkta köparen, EPH, har kopplingar till Panama-dokumenten, och det finns dessutom en stor oro i Tyskland att bolaget inte kommer ta samma ansvar som Vattenfall hittills gjort för jobben och för de lokala samhällena i landet. Ytterligare granskningar av bolaget lär ske under de kommande veckorna.

6. Tyska myndigheter

Affären behöver slutligen, för att gå igenom, även godkännas av relevanta myndigheter i Tyskland.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Mikael DambergVattenfall

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.