Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Skadestånd för förorenat vatten kostar försvaret miljoner

Publicerad: 27 november 2015, 05:00

Försvarsmakten kan komma att tvingas betala 40 miljoner kronor för föroreningarna av dricksvattnet i Ronneby kommun. Hittills har man betalat 10 miljoner kronor till kommunen men nu förbereder de boende i Kallinge en stämning mot Försvarsmakten.


Ämnen i artikeln:

Dricksvatten

I december 2013 upptäcktes att dricksvattnet i Kallinge kommun i Blekinge hade förorenats av brandsläckarskum som användes av Försvarsmakten. Skummet innehåller PFAS-ämnen som anses kunna skada människors hälsa om de intas i höga halter under en längre tid.

Efter flera utredningar gick Försvarsmakten med på att stå för ”skäliga” kostnader som föroreningarna orsakat kommunerna. Hittills har Försvaret betalat ut cirka 10 miljoner till Ronneby och det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö & Teknik. Kommunen har använt pengarna till kostnader för den extra arbetstid som kommunjurister och miljöinspektörer lagt på föroreningsfrågan, medan vattenverket har använt ersättningen till att ersätta kolet i vattenverkets kolfilter, till provtagning av vattnet och till konsultkostnader när man letat efter en ny vattentäkt.

Men nu kan Försvarsmakten tvingas betala ytterligare 30 miljoner i ersättning. Anledningen är att Kallingeborna förbereder en stämning mot Försvarsmakten. Hittills har 149 personer ställt sig bakom den planerade rättsprocessen där man kräver 50 000 kronor per person i skadestånd. Dessutom räknar vattenbolaget Ronneby Miljö & Teknik med att det kommer att kosta ytterligare cirka 25 miljoner kronor att ansluta Brantafors vattenverk till en ny vattentäkt utan PFAS-föroreningar. Om marken vid flygflottiljen F17 måste saneras beräknas kostnaderna bli ännu högre. Det rapporterar Ny Teknik.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Dricksvatten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.