Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Slutbajsat i hav, sjöar och vattendrag

Publicerad: 2 mars 2012, 13:06

Kan ge fängelsestraff.


Ämnen i artikeln:

SjöfartTransportstyrelsen

Från och med den 1 april 2015 införs förbud mot att släppa ut toalettavfall från båtar rakt ut i sjön.
‒ Genom förbudet mot toalettavfall från fritidsbåtar bidrar Sverige till att uppnå sitt åtagande om minskat utsläpp av kväve och fosfor, säger Per Nordström, sjöfartsdirektör på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det var 2010 som Transportstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att genomföra förbudet, som gäller hela Sveriges sjöterritorium, till år 2014. Men flera berörda parter begärde mer tid, och fick ytterligare ett år.
‒ I princip skulle vi kunna införa förbudet imorgon, berättar Erik Eklund, chef för fartygstekniska enheten, till Miljöaktuellt.

Vid överträdelse finns böter och fängelse i upp till två år på straffskalan. Och juridiken gör ingen skillnad på utsläpp från stora färjor eller fritidsbåtar. Ett utsläpp är ett utsläpp. Det nya förbudet innebär ökat behov av mottagningsanordningar för toalettavfall, och nu förväntas fler anläggningar tillkomma eller byggas ut.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

SjöfartTransportstyrelsen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.