Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

”Småskaliga vattenkraftverk har spelat ut sin roll som elproducenter”

Publicerad: 8 september 2016, 04:57

Foto: Emma Milder

DEBATT I ett hållbart samhälle har dessa kraftverk ingen plats, skriver Christer Borg, ordförande för Älvräddarna.


Klimatarbetet, vilket bland annat men inte enbart handlar om att ställa om energisystemet till hundra procent förnybart, har slagit rot hos de flesta beslutsfattare och påverkare, både i Sverige och internationellt. Bra, men det räcker inte.

Rockström et.al. presenterade 2009 rapporten Planetary Boundaries. I den rapporten, och i många andra, har det visats att det är ställt utom allt rimligt tvivel att utrotning av arter och degradering av ekosystem, den så kallade ekosystemkrisen, är av minst lika stor omfattning och med samma konsekvenser som klimatförändringarna om vi fortsätter på inslagen väg – katastrof för oss och även många andra arter.

Med det som utgångspunkt måste vi alltså alltid ta hänsyn till alla konsekvenser, inkluderande biologisk mångfald, när vi bygger vårt förnybara energisystem. Låt oss med det i bagaget titta närmare på småskalig vattenkraft i Sverige.

De 1 030 minsta kraftverken, 50 procent av alla i Sverige om vi räknar med de 208 storskaliga och alla där emellan i storlek, har en installerad effekt från en bilmotors storlek (125 kW) ner till 5 kW. Tillsammans står de för 0,5 procent av vattenkraftsproduktionen, och därmed bara 0,2 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Kan vi i dessa göra en avvägning och behålla produktionen, men tillåta ekosystemet att återhämta sig till åtminstone delar av den potential det tidigare haft?

Svaret är tyvärr nej, ingen skulle önska en sådan lösning mer än jag. Men det går inte.

melltorp_per_p_e

Foto: Per Persson Eckerström

”Snackisen” de senaste tio åren, fiskvägar är inte lösningen. Dels är effektiviteten i snitt bara 70 procent, menande att sju av tio fiskar hittar rätt väg i rätt tid. Om en fisk vid varje fiskväg tar 20 dagar på sig att hitta in och förbi, är det enkelt att räkna ut att de kan komma tre månader eller mer för sent till leken om det är fem eller ännu fler fiskvägar som ska passeras. Ska fiskvägarna fungera måste runt 20 procent av vattnet rinna i dem, vilket minskar den ringa produktionen ännu mer i de småskaliga kraftverken.

Men dammarna i sig är det stora problemet, fiskvägar eller ej. I princip alla småskaliga kraftverk har en damm tvärs över vattendraget. Dammen dämmer upp vattnet, och förvandlar strömsträckorna, som är det strömmande vattendragets ekologiska motor, till en trivial och ensartad sjömiljö.

I en naturlig strömsträcka eller fors finns den största biologiska mångfalden av alla ekosystem i Norden. Syre blandas in, solen kommer åt och det myllrar av liv som insekter, fåglar, däggdjur och givetvis fisk. Detta går förlorat även om vi har fiskvägar med hundra procents funktion. Alltså måste dammen bort om ekosystemet ska kunna rehabiliteras. Och då försvinner förutsättningarna för vattenkraften på platsen, om vi inte räknar med rena hobbylösningar för att driva 12-voltsutrustningar, som till exempel rör med skruvar i som ligger på botten i vattnet.

Småskaliga vattenkraftverk har helt enkelt spelat ut sin roll som elproducenter, på samma sätt som ånglok och armborst inte längre tillhör SJ:s infrastruktur eller arméns vapenarsenal. Detta gäller oavsett att de var landsbygdens frälsare som kom med den efterlängtade elen när de byggdes i slutet av 1800-talet eller början på 1900-talet.

Ett fåtal bör bevaras av kulturhistoriska skäl, och där kan kompromisslösningar som fiskvägar med fördel användas. Men det stora flertalet bör tas bort och naturen återställas.

Sötvattenekosystem tillhör de mest degraderade och hotade i världen, och ska vi ha en hållbar utveckling och ett hållbart förnybart energisystem, måste vi våga tänka om.

Christer Borg, ordförande, Älvräddarna

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.