Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

SMHI presenterar nya havsscenarier

Publicerad: 10 februari 2022, 09:31

I SMHI:s fördjupade klimatscenariotjänst finns nu nya indikatorer för havet runt Sverige, till exempel bottensyrehalt.

Foto: Harvepino/Getty

SMHI:s klimatscenariotjänst kompletteras nu med en rad nya indikatorer för havet runt Sverige, bland annat syrehalt i bottenvattnet, ytkvävehalt och ytforsforhalt.


Ämnen i artikeln:

HavÖstersjönSmhi

SMHI:s klimatscenariotjänst får nu en rad nya klimatindikatorer för havet kring Sverige, till exempel temperatur, salthalt, is, syrehalt, kvävehalt och fosforhalt. De olika scenarierna presenteras i form av kartor, diagram och nedladdningsbara data tillsammans med en vägledning som ger stöd för tolkning och användning.

Haven är en del av klimatsystemet och lagrar bland annat värme och koldioxid. Samtidigt påverkas haven av den pågående och snabba klimatförändringen.

”Havsvattnet värms upp och vi kan i våra beräkningar se att den här uppvärmningen kommer att fortsätta lång tid framöver. Vid slutet av seklet är havsvattnet i Östersjön och Västerhavet omkring 2 grader varmare än i dag, även om vi lyckas minska utsläppen av växthusgaser efter år 2040”, säger Magnus Hieronymus som är forskare inom oceanografi på SMHI.

SMHI:s klimatscenariotjänst finns i en enkel och en fördjupad version. Det är den fördjupade klimatscenariotjänsten som nu kompletteras med oceanografi och nya indikatorer för havsmiljön i Östersjön, bland annat temperatur och salthalt vid havsytan, isutbredning och istjocklek samt bottensyrehalt, ytkvävehalt och ytfosforhalt.

Datan kommer från flera olika forskningsprojekt och är framtagen med olika kombinationer av oceanografiska och biogeokemiska modeller. 

I samband med att klimatindikatorerna för hav presenteras i klimatscenariotjänsten avvecklas den tidigare tjänsten ”Klimatscenarier för hav” som funnits på SMHI.se sedan 2017.

Du hittar den fördjupade klimatscenariotjänsten här. 

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

HavÖstersjönSmhi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.