Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Smutsvatten från biltvättar rann rakt ut i Vättern

Publicerad: 10 Januari 2011, 10:30

Förorenat vattnet från två biltvättar i Jönköping har runnit rakt ut i Vättern i 40 år. Felet upptäcktes av en rörmokare, rapporterar TV4-nyheterna


I nära 40 år har förorenat vatten från två tvätthallar i Jönköping runnit ut i naturen. Felet upptäcktes av en rörmokare som gjorde en reparation i anslutning till anläggningen. Det förorenade vatten har  istället för till reningsverket runnit ut i Vättern via dagvattensystemet.

– Det farligaste är kanske
inte tvättmedlet utan de föroreningar som tvättas loss från bilen som olja och tungmetaller, säger Peter Prima på miljökontoret i Jönköping till TV 4-nyheterna.

Vättern är en av Europa
s största dricksvattentäkter och hyser Sveriges största bestånd av röding. Risken är liten att utsläppen påverkat människors hälsa – men rester av olja och tungmetaller kan ha skadat växt- och djurlivet i sjön.

De båda tvätthallarna har byggts in i ett bostadshus. Bostadsrättsföreningen som äger fastigheten valde efter upptäckten att stänga igen tvätten. Riksbyggen som byggde tvätthallarna för 40 år sedan säger att de kommer att se över samtliga sina tvätthallar.

Jönköpings kommun fick ansva
r att kontrollera biltvättar år 2006. Miljökontoret har så här långt undersökt självtvättanläggningar och tvättar i anslutning till bensinmackar, men har inte hunnit med de mindre biltvättanläggningarna.

Miljökontoret vet inte hur många mindre biltvättar det finns i Jönköping men har inlett en kartläggning för att hitta dem. Enligt Peter Prima på miljökontoret kommer de biltvättar som inte klarar av utsläppskraven att stoppas.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.