Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Soldriven regnfångare erbjuder skugga och rent vatten

Publicerad: 28 december 2010, 11:36

The Hydroleaf renar regnvatten med hjälp av solenergi, och erbjuder både skugga och dricksvatten.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikSolenergiVattenreningGreentechForskningIngenjör

Även om det just nu kan kännas svårt att föreställa sig så kommer det faktiskt varmare tider. Och vad vill man då helst ha, efter en promenad i 30 graders stekande hetta? Just det, en sittplats i skuggan och någonting att dricka. The Hydroleaf fixar både och!

Den iranske designstudenten Mostafa Bonakdar har tagit fram konceptet som bygger på en kombinerad sol- och vattenfångare. Solenergin används för att driva vattenreningssystemet inuti stolpen och själva fångaren dubblar som solskydd.

Bonakdar tänker sig att systemet kan användas på busshållplatser eller vid parkbänkar, eller egentligen på vilken plats som helst där det finns behov av skugga och ett glas vatten.

Vi har tidigare skrivit om parker i Frankrike och Italien som erbjuder gratis kylt och kolsyrat vatten, för att minska användningen av flaskvatten. En utmärkt idé, och Bonakdars koncept känns som en smart utveckling av detta.

Tidningen TreeHugger påpekar dock att hans solpaneler förmodligen är för små för att kunna driva enheten. Men hursomhelst ett smart koncept som kanske kan bli någonting i framtiden – när solpanelerna blivit effektivare och somrarna förmodligen ännu varmare.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News