Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Soldrivna pumpar ska ge vatten i Sudan

Publicerad: 18 januari 2011, 06:03

Röda Korset installerar soldrivna vattenpumpar i Akobo, Sudan. Om projektet faller väl ut kommer man att expandera det till fler regioner.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Akobo, som ligger nära den etiopiska gränsen i sydöstra Sudan, är tillfälligt hem för tusentals flyktingar. Över 55 000 människor saknar tillgång till tillräckligt med vatten, vilket innebär att de ofta får klara sig på mindre än två liter rent vatten om dagen, skriver TreeHugger.

För att lösa problemet har Röda Korset börjat installera soldrivna vattenpumpar i staden. Man har redan byggt stödjande strukturer för 420 solpaneler, och själva panelerna är nu på väg från Tyskland.

Foto: whowillwewill.com

När pumparna är i drift så kommer de att kunna försörja invånarna med tio liter rent vatten per person och dag, samt täcka behoven för en skola, ett sjukhus och ett antal administrativa byggnader och distributionspunkter. Man räknar med att projektet kommer att vara slutfört under slutet av första kvartalet.

Röda Korset säger att de har positiva erfarenheter från liknande projekt i Eritrea, och överväger även att använda tekniken ibland annat Kenya.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.