Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Soldrivna Swater samlar och renar vatten i öknen

Publicerad: 2 december 2010, 09:45

Med hjälp av solkraft och kondensation ska Swater erbjuda dricksvatten i öknen.


Ämnen i artikeln:

SolkraftCleantechTeknikMiljöteknikVattenreningGreentechForskningIngenjör

Tillgången på dricksvatten är ett akut problem i många utvecklingsländer. Störst är bristen i Afrika, där miljontals människor saknar rent vatten. Men även i Asien förväntas problemet att växa i takt med befolkningsökningen.

Allt fler intresserar sig för problemet och kommer upp med olika intressanta förslag på lösningar. Chun Yen Tsao och Hsing-Tan Yang har utvecklat ett koncept för att samla och rena vatten på ett miljövänligt sätt. Tanken är att deras soldrivna Swater-behållare ska lösa båda uppgifterna.

Swater utnyttjar solljuset för att samla rent, destillerat vatten från den kondens som byggs upp på behållarens insida. Energin som genereras av lockets solceller används för att driva det elvärmerör och det desinficeringsljus som ska rena vattnet, skriver Ecofriend.

Idén med ett litet kombinerat samlar- och reningssystem är säkert perfekt för områden där det inte finns andra naturresurser än själva luften, men det återstår onekligen att se ifall det hela fungerar i praktiken.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News