Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Solvatten: ”Vi vill växa”

Publicerad: 25 november 2010, 08:20

[GREENTECH DAY] Den svenska innovationen som ger rent vatten med hjälp av solljus sprider sig över världen. Nu öppnar bolaget kontor i Nairobi.


Ämnen i artikeln:

Cleantech

Affärsidén är genial. Solvatten gör förorenat vatten drickbart med hjälp av solenergi och säljs till länder med brist på vatten och överflöd av sol. Produkten ser ut som en stor bensindunk.

Johanna Felix, projektledare Solvatten, sa under Cleantech Day att bolagen nu lägger i ytterligare en växel för att möta den skriande efterfrågan på rent vatten. Utmaningen ligger i att utöka kapaciteten både i fråga om tillverkning och närvaro.

Därför har bolaget öppnat ett lokalt kontor i Nairobi.

– Vi vill växa. Nästa steg nu är att komma närmare marknaden. Det finns en stor efterfrågan, säger hon.

Fördelarna med produkten är många; från att förebygger diarrésjukdomar till att spara ved och minska koldioxidutsläpp. Den kräver inga batterier eller reservdelar.

Ett projekt i Kenya har pågått i snart ett år, ett samarbete med FN syftar till att få ut Solvatten också till bland annat Burkina Faso och Etiopien och i Haiti finns en distributör.

– Vi har lagt mycket energi på att fråga samhällena vad deras behov är. En av farhågorna är att vi har en bra produkt men att den inte ska tas emot av användarna, säger hon

Under en resa i Kenya knackade Johanna Felix oanmält på dörren hos en rad familjer som fått Solvatten ett år tidigare.

– Till min stora glädje såg jag att de använde dem. De berättade fantastiska historier. Det var gripande, säger Johanna Felix.

Vissa familjer sa att deras förbrukning av ved, för att värma upp vatten, hade minskat med upp till 75 procent efter att ha börjat använda Solvatten.

Viktigast är kanske att produkten kan rädda liv och förbättra hälsan. Diarrésjukdomar är idag den näst vanliga dödsorsaken bland barn upp till 5 år och dödar fler än malaria och AIDS tillsammans.

Innovationen Solvatten, som tillverkas och säljs av dess uppfinnare Petra Wadström och henns familjeföretag, är en tioliters vattendunk som gör förorenat vatten drickbart på mellan två och sex timmar med hjälp av solen. Det sker genom att behållaren viks ut och riktas mot solen där vattnet värms till 55 grader. De uppvikta sidorna är försedda med plast som släpper igenom UV-ljus från solen vilket leder till att DNA i de mikroorganismer som finns i vattnet förstörs.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

Cleantech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.