Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Spara vatten med stil

Publicerad: 12 oktober 2010, 04:39

Med designern Rochus Jacobs badstenar kan du halvera vattenåtgången när du badar.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Att lägga en tegelsten eller flaska fylld med grus i toalettanken är ett ganska välkänt sätt att spara ett par liter vatten per spolning. Samma metod går förstås att tillämpa även i badkaret, men eftersom det förtar en del av upplevelsen att hoppa i badet med ett gäng tegelstenar, så har designern Rochus Jacobs tagit fram snygga badstenar som fyller samma funktion – att tränga undan vatten.

De vita, runda och stenliknande föremålen av återvunnen plast gör det möjligt att ta ett skönt bad utan att slösa vatten. Ett enkelt men smart koncept, och faktum är att Jacobs ”water displacement objects” har nått slutomgången i årets Incheon International Design Award (IIDA).

– Jag har alltid älskat att bada, men kände mig skyldig på grund av vattenkonsumtionen. Genom att lägga ”stenarna” i badkaret kan mängden använt vatten minska drastiskt utan att man egentligen behöver förändra sitt beteende, säger Jacobs till Treehugger.

Förra året vann han tävlingens förstapris med en termodynamisk kylare och en gungstol som driver sin egen läslampa.

Och även om hans badstenar kanske inte är den mest originella idén så har de ändå, tack vare den stilrena utformningen, potentialen att nå ut till en bredare publik.

Har man inte tillgång till badstenarna kan man ju alltid låta sin (water displacement) partner hoppa i.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News