tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Sportfiskare köper och avvecklar vattenkraftverk

Publicerad: 6 april 2022, 09:36

Bild 1/2  Syftet med köpet är att skapa fria vandringsvägar för öringen och gynna den biologiska mångfalden.

Foto: Getty Images.

Organisationen Sportfiskarna köper och avvecklar Ovansjö vattenkraftverk för att förbättra miljön och skapa fria vandringsvägar för öringen.

Ämnen i artikeln:

FiskeVattenkraftSverigeBra Miljöval

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Organisationen Sportfiskarna köper och avvecklar Ovansjö vattenkraftverk i Stångån söder om Sundsvall. Syftet med köpet och avvecklingen är att skapa fria vandringsvägar och gynna den biologiska mångfalden. På sikt ska satsningen innebära bättre havsöringsfiske i Ljungan, skriver Sportfiskarna. 

I Sverige finns mer än 2 000 vattenkraftverk. Många av dessa är små anläggningar som saknar betydelse för den nationella elförsörjningen men som skapar stora skador på miljön i vattendragen, menar Sportfiskarna. De ser avvecklingen av Ovansjö kraftverk som ett föregångsprojekt och vill visa att det går att förbättra miljön och ta bort små dammar och kraftverk utan att det ger negativa konsekvenser. 

”Vi vill visa att det finns en möjlighet för ägare att avveckla skadliga vandringshinder, utan att det har en påverkan på den svenska energiförsörjningen”, säger Joakim Ollén, förbundsordförande i Sportfiskarna, i en kommentar.

Sportfiskarna köper kraftverket från Hushållningssällskapet i Västernorrland. Köpet av kraftverket finansieras av Sportfiskarna och genom stöd från Naturskyddsföreningens Bra Miljöval, Nedre Ljungans fiskevårdsområdesförening och Rewilding Europe Capital. 

Utrivningen av vattenkraftverket planeras ske 2024 och bekostas av Vattenkraftens miljöfond och Sportfiskarna. Fram till utrivningen kommer Hushållningssällskapet fortsätta att äga och driva anläggningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev