Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Svensk livsstil: 37 vattenfyllda badkar om dagen

Publicerad: 8 november 2010, 11:20

Den svenska livsstilen är dyr för planeten. Konsumtionen av importerade varor skjuter i höjden och ger allt större miljöeffekter i andra länder. Det visar en rapport från Naturvårdsverket


Ämnen i artikeln:

Konsumtion

Naturvårdsverket har räknat på svenskarnas miljöpåverkan sett till konsumtion istället för produktion. Då visar det sig att utsläppen av växthusgaser i själva verket ligger 25 till 35 procent högre.

Rapporten ”Vår konsumtion och den globala miljön” är en utvidgad version av en rapport verket släppte i fjol som enbart handlade om växthusgaser. I denna rapport ingår all tillgänglig statistik om konsumtionens effekt på mark, luft, vatten och kemikalier i andra länder .

Svensk konsumtion
orsakade år 2003 utsläpp av 95 miljoner ton växthusgaser (koldioxidekvivalenter) – jämfört med 76 miljoner om man ser till de varor och tjänster som producerades i landet. Det innebär att varje svensk ger upphov till mer än 10 ton växthusgaser varje år – 35 procent högre än utsläppen i ett produktionsperspektiv.

I denna kalkyl har man dragit ifrån
de utsläpp som orsakas av svensk export – 24 miljoner ton koldioxid – och lagt till de utsläpp som orsakas av vår allt större importerade konsumtion – cirka 43 miljoner ton. Slutsumman blir då 95 miljoner ton.

Orsaken är denna. Medan Sveriges
exportmarknad varit ganska stabil de senaste femton åren har importen ökat – från cirka 7 ton utsläpp per person 1995 till nästan 9 ton per person 2008. Så kallade petroleumprodukter står idag för den största andel av importen – mellan 40 och 50 procent.

Och det handlar inte bara om utsläpp. 30–50 procent av det totala markbehovet för svensk livsmedelskonsumtion återfinns i andra länder. Kaffe och nötkött är exempel på varuimport som påverkar markanvändningen negativt i andra länder.

Hälften av det vatten vi i Sverige
behöver för vår konsumtion förbrukas i andra länder. Volymen beräknas till drygt 2 000 kubikmeter per person och år –  cirka 5 500 liter varje dag – eller 37 normalstora badkar fulla med vatten.

För Naturvårdsverket är studien ”Vår konsumtion och en globala miljön” ett led i arbetet med att uppskatta svenskarnas internationella miljöpåverkan i vad som brukar kallas det ”saknade” miljömålet – effekterna utanför landets gränser.

Statistiken för växthusgaser kommer från 2003 eftersom detta är det senaste år då data från de olika källorna finns.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Konsumtion

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.