Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Sveriges län låter skyddade havsområden skövlas

Publicerad: 3 april 2012, 08:04

En ny granskning av Greenpeace visar att det pågår helt oreglerat fiske i Sveriges skyddade havsområden. Nu kräver Greenpeace att miljöminister Lena Ek agerar.

Ämnen i artikeln:

FiskeHavLena EkPolitik

Fiske som hotar miljön i marina Natura 2000-områden är förbjudet. Trots det visar Greenpeace granskning att det pågår helt oreglerat fiske i Sveriges skyddade havsområden. Fem län anger själva att det pågår destruktiv bottentrålning i områdena. Och inte ett enda län tillståndsprövar fisket, trots att lagen kräver det, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

I 13 av landets 14 kustlän pågår det organiserat fiske, oftast yrkesfiske, i de skyddade Natura 2000-områdena.

– Vår granskning visar att våra skyddade havsområden skövlas i all tysthet, utan att de ansvariga myndigheterna lyfter ett finger för att förhindra detta. Inte ett enda kustlän i Sverige följer lagen och skyddar haven som de ska, säger Jan Isakson, ansvarig för havsmiljöfrågor för Greenpeace.

I Natura 2000-områdena får inget fiske som kan utgöra ett hot mot miljön förekomma utan särskilt tillstånd. Men ingen länsstyrelse tillståndsprövar någon form av fiske – inte ens där det pågår omfattande bottentrålning.

I december 2011 gick miljöminister Lena Ek ut och lovade åtgärder om skyddet av Natura 2000-områdena skulle visa sig bristfälligt.

– Nu måste Lena Ek agera. Det är helt oacceptabelt att länsstyrelserna blundar och struntar i sitt tillsynsansvar medan våra finaste marina miljöer mals ned av bottentrålar. Hon måste omedelbart se till att fisket stoppas och att länsstyrelserna följer lagen, säger Jan Isakson.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev