Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Tacka Vattenfall för Volvos nästa plugin-hybrid

Publicerad: 27 Januari 2011, 08:35

I mars visar Volvo Personvagnar upp företagets nästa plugin-hybrid som utvecklats tillsammans med Vattenfall. Utan energijättens medverkan hade det inte blivit någon bil. – Vattenfall har möjliggjort det här, de gick in under vårt krisår, säger Bo Larsen, presschef på Volvo.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

I mars, på bilsalongen i Geneve, kommer Volvo Personvagnar att visa upp företagets nästa plugin-hybrid, V60 Plug-in Hybrid. Bilen har enligt Volvo en femcylindrig 2,4 liters turbodiesel med 215 hästkrafter som driver framhjulen samt en elmotorförsedd bakaxel på 70 hästkrafter. Elmotorn får energi från ett batteripaket på 12 kWh. Vid ren eldrift rapporteras bilen kunna köras i upp till 50 kilometer i timmen.

Bilens koldioxidutsläpp anges till 50 gram per kilometer och en förbrukning på 1,9 liter per 100 kilometer.

V60 som plugin-hybrid nästa år.

V60 Plug-in Hybrid är enligt Volvo resultatet av ett nära samarbete med Vattenfall. Samarbetet är en fortsättning på de båda företagens arbete med laddhybridversioner av modellen V70.

– Vi behöver en hel del input när det gäller eldrift. Det handlar inte bara om att bygga en bil, det kunde vi ha gjort själva. Vattenfall har kunskaper som sträcker sig utanför de vi har på Volvo, säger Bo Larsen, presschef på Volvo, och nämner infrastruktur som ett exempel.

Även finansiellt har Vattenfall stöttat utvecklingen av Volvos hybridbilar.

– De har möjliggjort det här, de gick in under vårt krisår. Pengar har stor betydelse i sånt här, säger Bo Larsen.

Bilen visas upp för första gången i Geneve 1 mars. Under 2012 ska bilen finnas på marknaden.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.