Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Torv och aska renar vatten i förorenad mark

Publicerad: 22 juni 2009, 11:07

Naturliga material fungerar minst lika bra som aktivt kol och järnpartiklar då man renar vatten. Det visar en doktorsavhandling från Chalmers.


Ämnen i artikeln:

ForskningVattenrening

Traditionellt använder man oftast aktivt kol och järnpartiklar för att rena vatten i förorenad mark. Nu visar en doktorsavhandling från Chalmers att det finns ett stort antal naturliga material och avfallsprodukter som fungerar minst lika bra. Dessutom har de naturliga materialen  lägre miljöpåverkan och lägre kostnader.

Det är Chalmerforskaren Yuliya Kalmykova som i sin doktorsavhandling visar hur väl de alternativa materialen fungerar som sorbenter i olika filtertekniker:
– En viktig sak är att man förutom naturliga material som torv, bark och sjögräs även kan återanvända industriavfall, som fiberaska från papperstillverkning, masugnsslagg och sågspån, på ett effektivt sätt och sparar då på andra resurser, säger hon.

Källa: Chalmers Nyheter
 

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

ForskningVattenrening

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News