lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Tricket som gör vindkraft till havs lika billig som landbaserad

Publicerad: 28 april 2011, 05:45

Turbiner med rötter i vindkraft på land ger inte optimal funktion till havs. Dessutom blir de dyra. Här är innovationerna som kapar kostnaderna med mer än 30 procent.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Längre och effektivare rotorblad. Så enkelt är det att sänka kostnaderna för havsbaserad vindkraft med mer än 30 procent. Det hävdar UK Energy Technologies Institute, ETI, som driver projektet Helmet Wind var syfte är att hitta sätt att göra havsbaserad vindkraft mer ekonomiskt gångbar.

ETI menar att havsanpassningar av turbiner för landbruk ger dyrare turbiner, lägre tillförlitlighet och – i slutänden – dyrare energi. I Helm Wind-projektet har en rad aspekter undersökts, bland annat rotorernas diameter, antal blad, hur maskinhuset ska vara orienterat med hänsyn till upp- och nedåtgående vindar, alternativa drivlinor och supportstrukturer.

Slutsatsen är att design- och teknikinnovationer kan ge kostnader för energi från havsbaserad vindkraft som är jämförbara med landbaserad vindkraft, enligt ETI:s vd David Clarke. Exakt hur stora turbinbladen bör vara framgår inte men Clarke säger till Rechargenews att de är ”signifikant mycket större” och att sparpotentialen på 30 procent kan öka ytterligare med fler förändringar.

ETI menar att el producerad med havsbaserad vindkraft bör kunna konkurrera med landbaserad vindkraft 2020. 2050 är det nödvändigt att kostnaderna är i nivå med konventionell energiproduktion för att Europa ska till fullo ska kunna utnyttja vindkraft till havs. Med i projektet har ETI haft bland annat Eon, BP, Rolls-Royce och University of Strathclyde.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev