Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Två av tre svenskar oroliga för havsmiljön

Publicerad: 6 Augusti 2010, 06:48

En enkätundersökning gjord av Synovate visar att havet borde vara en viktig valfråga.


Ämnen i artikeln:

HavPolitik

Det är Naturvårdsverket som låtit Synovate göra en enkätundersökning hos över 1000 slumpmässigt utvalda svenskar. Undersökningen är en del av ett större forskningsprojekt som går ut på att göra en socioekonomisk analys av vad det kostar att komma till rätta med miljöproblemen i Östersjön respektive vad det kostar att inte göra något.

Katrin Zimmer miljöekonom på Naturvårdsverket säger att det samlade värdet av havets ekosystemtjänster är så stort att vi inte har råd att låta dem gå förlorade. Och synen på havet som värdefullt får alltså starkt stöd av svenskarna.

Enligt undersökningen är två av tre svenskar oroliga för havsmiljön och anser att den tillhör de tre viktigaste miljöproblemen i Sverige.

27 procent av de svarande var villiga att betala mer för att åtgärda problemen. De allra flesta tyckte att det är en bra idé med höjda utsläppsavgifter för att finansiera åtgärder.

Intervjuundersökningen kallas Baltic Survey och genomförs i alla nio Östersjöländer med koordinering från Naturvårdsverket och Stockholm Resilience Centre. Under hösten kommer resultatet från samtliga Östersjöländer att presenteras.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

HavPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.