Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Tysk affär sänker Vattenfalls resultat

Publicerad: 29 april 2010, 06:56

Vattenfalls vinst före skatt första kvartalet faller med 3,6 miljarder kronor jämfört med i fjol. En stor del hänförs till affärer i Tyskland. Men att kärnkraftsproduktionen också rasat beror på något annat.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Vattenfall redovisar en vinst före skatt för det första kvartalet på 7,2 miljarder kronor. Samma period i fjol var vinsten 10,8 miljarder. Resultatet tyngs enligt Vattenfall av kostnader på 5,3 miljarder som är hänförliga till den pågående försäljningen av den tyska transmissionsverksamheten i 50Hertz Transmission som tillkännagavs i mars.

– Vattenfall redovisar ett bra underliggande resultat för det första kvartalet 2010 trots svåra marknadsförhållanden med fortsatt låg efterfrågan på el från industrin. Lönsamheten ligger dock under ägarens avkastningskrav och vi måste vända den negativa trenden, säger Øystein Løseth, verkställande direktör och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Vattenfalls elproduktion ökade med 5,3 procent till 47,6 TWh under det första kvartalet. Nuon Energy som Vattenfall köpte förra året stod för 4,2 TWh av den totala produktionen. Om denna undantas minskade Vattenfalls elproduktion med 4,1 procent. Produktionen från vatten- och vindkraft var i princip oförändrade medan produktionen från kärnkraft föll med 22,6 procent jämfört med i fjol. Orsaken hänförs till den nordiska verksamheten, uppger Vattenfall. Att det tyska kärnkraftverket Brunsbüttel står still under det första kvartalet har inte påverkat jämförelsen nämnvärt, det stod stilla redan vid samma tid i fjol.

Produktionen från fossilkraft ökade med 5,4 TWh varav Nuon Energys verksamhet stod för 4,2 TWh och Business Group Central Europe, där verksamheten i Vattenfall Europe AG i Tyskland bedrivs, stod för 1,2 TWh.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.