Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Universitet spolar flaskvatten

Publicerad: 31 januari 2011, 09:41

Det började med idén om en flaskvattenfri dag. Nu skrotar lärosätet flaskvattnet permanent.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Initiativet kommer från en grupp studenter i samarbete med aktionsgruppen ”Do Something!”, och projektet kommer att inledas i samband med World Water Day (22 mars). Skolan stöder helt idén och är stolta över att bli Australiens första flaskvattenfria universitet, skriver TreeHugger.

– Vi hoppades kunna starta en flaskvattenfri dag, men universitetet stöttade verkligen idén och nu kan vi som campus göra stor skillnad, säger Greg Stewart, student och en av initiativtagarna.

För närvarande förbrukar universitet runt 143 000 flaskor kommersiellt producerat vatten om året, så projektet har definitivt ett värde utöver det symboliska.

Och skolan kommer att genomföra en rad åtgärder för att studenter och personal ska ha fortsatt tillgång till rent dricksvatten. Bland annat kommer man att placera ut WaterVend-maskiner med både vanligt och kolsyrat kallt vatten. Dessutom kommer man att sälja billiga, påfyllningsbara flaskor.

– Istället för att betala 2,50 till 3 dollar för flaskvattnet så kommer studenterna att få betala 1 dollar för en påfyllning med kallt vatten. För det kolsyrade vattnet så kommer de bara att behöva betala 1,5 dollar istället för 3,5 dollar, säger Jon Dee från ”Do Something!”.

Vilket blir Sveriges första universitet att sluta med flaskvatten?

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.