Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Uppdaterad åtgärdsplan för Östersjön

Publicerad: 21 oktober 2021, 09:40

Algblomning, Östersjön.

Foto: MikaelEriksson

Helsingforskommitténs nya åtgärdsplan för ett friskare Östersjön undertecknades i går.

Ämnen i artikeln:

Östersjön

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Under ett ministermöte i Lübeck i går undertecknades den nya uppdaterade åtgärdsplanen för Östersjön. Den innehåller cirka 200 konkreta åtgärder som ska förbättra Östersjöns miljöstatus. Alla åtgärder ska vara genomförda senast 2030.

Nyheter i den uppdaterade planen är åtgärder för att hantera klimatförändring, marin nedskräpning, undervattensbuller, störningar av sjöbottnen och läkemedelsrester.

”Det här är en bra dag för Östersjön och dess marina miljö. Med den uppdaterade åtgärdsplanen har vi nu en klar färdplan för att förbättra den ekologiska statusen på vårt innanhav för de kommande tio åren”, säger Rüdiger Strempel, verkställande sekreterare vid Helsingforskommissionen.

Organisationen skriver vidare att trots avgörande framsteg under de senaste decennierna är Östersjön fortfarande starkt förorenat och under stark press från mänsklig aktivitet. Framför allt när det gäller övergödning.

Uppdateringen påbörjades 2017 och har tagit fyra år att genomföra. Helsingforskommittén, som ofta förkortas Helcom, har som uppgift att skydda Östersjöns miljö och består av alla länder kring Östersjön och EU.

Läs den uppdaterade planen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev