tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Uppsala Vatten mörkade uran i dricksvattnet

Publicerad: 23 februari 2010, 08:20

15 mikrogram uran per litet vatten är okej. Men kanske inte 70 mikrogram som vissa boende i Uppsala får i sig. Uppsala vatten och avfall AB visste, men delgav inte invånarna informationen.


I vissa delar av Uppsala, exempelvis Vänge, innehåller dricksvattnet upp mot 70 mikrogram uran per liter vatten. Det har det kommunala bolaget Uppsala vatten och avfall AB vetat, men inte informerat de boende om, rapporterar SR P4 Uppland. Nivåerna är över fyra gånger så höga som livsmedelsverket och världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar.

Uppsala vatten har känt till nivåerna i nästan tio år men inte gjort någonting åt det. Livsmedelsverket kan godta att företaget nu söker metoder att rena vattnet eftersom att det tar tid att investera i nödvändig utrustning. Likväl borde konsumenterna ha informerats om situationen.
– Vi anser att man dels ska planera för att fixa problemet, självklart, men man ska under tiden informera konsumenterna om läget och vad det innebär för risker och vad de planerar att göra åt saken. Det är en oacceptabel hög risk att ha högre än 15 mikorgram, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SR P4 Uppland.

Utöver nivåerna på 70 mikrogram som SGU, Sveriges geologiska undersökning, har mätt upp har Uppsala vatten själva mätt höga halter. Bland annat i de södra delarna av Uppsala, Gottsunda, Sävja och Sunnersta finns nivåer upp mot 33 mikrogram. I Björklinge har nivåer på mellan 45 och 53 mikrogram uppmätts. På Uppsala vatten erkänner man att man gjort fel.
– Det är naturligtvis en brist att vi inte har gjort det. Det ska vi kunna råda bot på nu med att redovisa även uranhalter, precis som flouridhalter på vår hemsida, säger Uppsala vattens planeringschef Sven Ahlgren, till SR P4 Uppland.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev