Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Uråldrig vattenrätt hindrar miljökrav

Publicerad: 4 oktober 2011, 07:05

Vattenkraften slipper moderna miljökrav eftersom ingen orkar ändra på den uråldriga vattenrätten. Därför kan kraftverksägarna plocka ned tavlor från slottsväggar och lägga fram som bevis i domstolarna, rapporterar Riksdag & Departement.


Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Myndigheterna har svårt att ställa moderna miljökrav på vattenkraftsbolagen. Statens jurister får i stället ägna sin tid åt att tolka lagböcker och privilegiebrev som är flera hundra år gamla, skriver Riksdag & Departement.

Systemet med elcertifikat har satt fart på renoveringar och utbyggnader av landets kraftverksanläggningar under senare år. Elcertifikaten betalas genom avgifter på konsumenternas elräkningar i syfte att höja andelen förnybar energi i produktionen.

Men tillämpningen av den lagstiftning som reglerar vattenkraften har inte hängt med i svängarna, och har öppnat för en situation som enligt jurister påminner om ”vilda västern ”, med olika tolkningar av vilka regler som gäller och med urgamla tillstånd som inte påverkas av den nya Miljöbalken.

– Om du kan visa ett privilegiebrev från konungen från 1780 så anser en del innehavare av dessa brev att de ska få driva vattenkraft med stöd av breven. Då handlade det om en mjölkvarn, i dag står där turbiner, säger Nils Leine som handhar vattenrättsliga mål på Kammarkollegiet, till Riksdag & Departement.

Enligt Nils Leine är det absurt att myndigheterna måste sitta och tolka privilegiebrev från 1700-talet i sitt arbete. Han berättar om hur man plockat ned tavlor från slottsväggar och burit in i rättssalen för att utgöra bevismaterial om att kraftverket funnits på platsen sedan hundratals år.

För fyra år sedan fick utredaren Lars Holmgård i uppdrag att ta fram förslag för att modernisera lagstiftningen – men när den lades fram för två år sedan fanns inga konkreta förslag om att de urgamla tillstånden skulle omprövas eller att kraftverk som helt saknar tillstånd skulle söka sådana.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.