Vatten och hav
Uttjänta och övergivna fritidsbåtar skapar problem – myndighet vill se åtgärder
Publicerad: 7 september 2023, 11:12
Runt om i landet finns ungefär 400 000 uttjänta och övergivna fritidsbåtar, enligt en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kommunerna i landet borde även ges utökade befogenheter att ta hand om gamla båtar, skriver Havs- och vattenmyndigheten i en ny rapport.
En rad åtgärder kopplade till både insamling och återvinning behövs för att komma åt problematiken med uttjänta och övergivna fritidsbåtar. Det anser Havs- och vattenmyndigheten, Hav.
I en ny rapport från myndigheten framgår att det runt om i landet finns uppemot 400 000 uttjänta och övergivna fritidsbåtar. Förutom att bidra till nedskräpning av naturen kan dessa båtar sprida allt från mikroplaster och oljerester till tungmetaller och asbest.
”För närvarande finns ingen myndighet som har ett utpekat ansvar för frågan”, säger Mats Svensson, chef Havs- och vattenmyndighetens avdelning för havsförvaltning, i ett pressmeddelande.
I dag är det bara cirka 500 båtar som återvinns varje år, vilket är en av anledningarna till att Hav nu bland annat föreslår införandet av ett återvinningssystem.
”Havs- och vattenmyndigheten föreslår att ett producentansvar för fritidsbåtars hela livscykel bör införas fram till 2030 men fram till dess föreslås att regeringen, likt för arbetet med miljöfarliga vrak, beslutar om en årlig budget för ett långsiktigt återvinningssystem som omhändertar uttjänta och övergivna fritidsbåtar.”
I rapporten föreslår Hav också ett tydligare regelverk så att kommunerna i landet ges utökade befogenheter att ta hand om övergivna båtar.
Hav vill även att Transportstyrelsen ska få i uppdrag av regeringen att utreda hur ett fritidsbåtsregister kan införas, då ett sådant skulle göra det möjligt att spåra ägaren till en övergiven båt, samt underlätta för ett framtida producentansvar.