Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Världens döda marina zoner

Publicerad: 26 juli 2010, 13:33

Med hjälp av satelliter har NASA kartlagt världens döda marina zoner. Östersjön syns knappt på kartan eftersom den är täckt av röda prickar, vilka utmärker områden där syrehalten är för låg för marint liv.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechÖstersjönForskningIngenjör

Världens döda marina zoner har vuxit i en ofattbar takt sedan 1960-talet. Den främsta orsaken är övergödningen som uppstår när gödningsmedel från jordbruket rinner ut i haven och bidrar till algblomning. Döda alger som sjunker till botten stimulerar tillväxten av förruttnelsebakterier, vilket orsakar syrebrist som gör att fiskarna dör.

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har lokaliserat områdena med hjälp av satelliter som identifierar höga koncentrationer av organiska partiklar, något som är typiskt för övergödda områden som utvecklas till döda zoner, skriver Yale Environment 360.

Det flesta zonerna ligger längs befolkningstäta kustområden, framförallt på USA:s östkust och i norra Europa. Totalt utgör de en yta på 245 000 kvadratkilometer och påverkar 400 olika ekosystem.

Tidskriften National Geographic konstaterade nyligen att sju av världens tio största döda marina zoner ligger i Östersjön. Hela 20 procent av Östersjöns havsbotten är död, en yta lika stor som Danmark.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev