tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

”Världens hav är i kris – nu ändrar vi på det”

Publicerad: 11 januari 2018, 20:40

DEBATT Det är dags att agera. Vi behöver levande hav med stor mångfald av marina arter – det är helt avgörande för att människor, djur och planet ska må bra. Världshavens hälsa är en förutsättning för människans framtid på jorden, skriver WWF:s havs- och fiskeexpert Inger Näslund samt de fyra WWF-ambassadörerna Mattias Klum, Joakim Odelberg, Annelie Pompe och Magnus Carlson.


Globalt sett mår världshaven mycket dåligt. Men det är inte mycket bättre på hemmaplan. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Haven står inför allvarliga hot som överfiske, föroreningar och klimatförändringar.

I dag förstörs havens arter och livsmiljöer snabbare än vad de hinner återhämta sig. Redan i dag har nästan en tredjedel av världens korallrev gått förlorade, och om inget görs kan de vara borta 2050 om temperaturen fortsätter att stiga. Samma år riskerar vi även att ha mer plast än fisk i haven om vi fortsätter skräpa ner i den här takten.

Ett annat massivt problem är överfisket. Vi har tyvärr ett fiske med enorma flottor som bokstavligt talat dammsuger haven på fisk och andra organismer. I dag är 90 procent av världens fiskbestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns. Varje år dumpas mer än sju miljoner ton fisk tillbaka i havet på grund av att den anses oätlig, oönskad eller för liten för att säljas. Överfisket bidrar till att andra varelser som delfiner, havssköldpaddor och fåglar i fiskenäten dör i hundratusental – helt i onödan. Det här måste få ett slut.

Världens hav är i kris, alla måste få reda på hur bråttom det är att ställa balansen i haven tillrätta, såväl allmänheten som beslutsfattare. Akuta åtgärder måste sättas in globalt och den främsta lösningen är att arbeta med helhetssyn och införa en integrerad havsförvaltning – att ta fram en bra skötselplan för haven som helhet.

Som tur är går det fortfarande att vända den negativa utvecklingen. För att lyckas måste alla samarbeta. Politiker behöver skydda och ta hand om haven bättre och ställa krav på fiskeindustrin så att fisket sker på ett hållbart sätt. Vi behöver välja att äta hållbart fångad fisk och ändra våra vanor så att vi lämnar ett mindre fotavtryck på haven och planeten.

Våra barn och barnbarn förtjänar möjligheten till levande och friska hav. Vart annat andetag vi tar kommer från havet, det är vårt hjärta och våra lungor, det är källan till allt liv på jorden. Ett levande friskt hav är förutsättningen för liv.

Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor, WWF

Mattias Klum, fotograf, filmare och WWF-ambassadör

Joakim Odelberg, naturfotograf, dykare och WWFs Rädda haven-ambassadör

Annelie Pompe, fridykare, äventyrare och WWFs Rädda haven-ambassadör

Magnus Carlson, artist och WWFs Rädda haven-ambassadör

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev