fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Världsbanken satsar åter på storskalig Vattenkraft

Publicerad: 15 maj 2013, 11:42

Under 1990-talet skydde Världsbanken storskaliga Vattenkraftsprojekt som ansågs störa samhällen och ekosysten. Men när fattigdomen ska minskas, samtidigt som utsläppen av koldioxid måste hållas nere ser man åter Vattenkraften som en framkomlig väg.

Ämnen i artikeln:

VärldsbankenVattenkraft

Världsbanken satsar på utveckling av storskalig vattenkraft, något man övergav för ett decennium sedan men som nu anses vara avgörande för att lösa slitningen mellan, å ena sidan ekonomisk utveckling, och å andra sidan avskaffandet av kolkraften.

Bankernas utlåning till vattenkraftsprojekt som ska ”transformera” de berörda regionerna i länder som Kongo, Zambia och Nepal har skalats upp under de senaste åren och anställda inom banken menar att satsningen kommer att fortsätta.

Under 1990-talet ville man inte veta av projekten som ansågs störa samhållen och ekosystem men nu öppnar man alltså dörren för jättedammarna, allt för att lösa bankens stora dilemma: hur man kan eliminera fattigdomen och samtidigt hålla nere koldioxidutsläppen.

Så sent som 2009 konstaterade Världsbankens att vattenkraft innebar "överväldigande miljömässiga och sociala risker" som måste åtgärdas, men samtidigt drog man slutsatsen att Afrika och Asiens stora, och outvecklad vattenkraftspotential kunde ge elförsörjning till hundratals miljoner människor.

Kritikerna menar att stora vattenkraftsprojekt, såsom de omdebatterade projektet att utnyttja Kongos nätverk av dammar runt Inga Falls, kommer att vara till större nytta för gruvföretag eller industrier i grannländerna än fattiga samhällen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev