Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Värsta vattendragen finns i väst

Publicerad: 30 september 2010, 09:16

Trots stora insatser mår västvärldens sjöar och vattendrag inte bra. Vi lindrar bara symtomen men botar inte sjukdomen, menar forskare.


Ämnen i artikeln:

Forskning

De flesta av världens sjöar och vattendrag är i dåligt skick. Den biologiska mångfalden hotas och en stor del av jordens befolkning lever i områden där vattensäkerheten är hotad. Det framgår av en forskarrapport som publiceras i Nature i veckan.

Enligt
den är tillståndet värst i Nordamerika, Europa och östra Asien.
– Att vi i väst tenderar att tro att vi har rent vatten beror inte nödvändigtvis på att vi har låga halter av föroreningar, utan på att vi när vi vrider på kranen får rent vatten, som har passerat reningsverk. Vi har maskerat de grundläggande problemen med enorma investeringar och ingenjörskonst för att åtgärda symtomen, säger Peter McIntyre, zoologiprofessor vid Wisconsinuniversitetet, till Dagens nyheter (DN).

Han har skrivit rapporten tillsammans med Charles Vörösmarty, expert på vattenresursfrågor vid universitetet i New York, och enligt DN är den världens första samlade index över tillståndet i vattendrag och sjöar.
I sin undersökning har de två forskarna vägt samman effekterna av en rad olika faktorer som påverkara miljön, till exempel föroreningar, överfiske, dammbyggen, utdikning av våtmarker, invasiva arter med flera.

Peter McIntyre säger att de senaste decenniernas insatser i den rika världen ändå har inneburit stora framsteg.
– Exempelvis har vi lyckats väl med att få ner fosforföroreningarna. Övergödningsproblemet i sötvatten är inte löst, men det är bättre än det var. Vi har eliminerat utsläppen av vissa giftiga kemikalier som PCB och DDT, även om ämnena ännu cirkulerar. Men det är viktigt att komma ihåg att vi i dag släpper ut nya kemikalier, vars effekter vi inte vet något om, säger han till DN.

Vattnet
mår bäst i arktiska områden och otillgängliga delar av tropikerna.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.