Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Våtservetter förändrar vattenflödet i brittiska Themsen

Publicerad: 7 maj 2018, 10:05

Foto: Foto Themsen: Diliff/Wikimedia Commons. Foto våtservetter: Timothy Krause/ Flickr

Vid den årliga städningen av flodbäddarna hittades över 5 000 våtservetter på en yta motsvarande en halv tennisbana.


När den Londonbaserade miljöorganisationen Thames 21 genomförde sin årliga städning av Themsens flodbankar fick de en rejäl överraskning. På botten hittade de 5 453 våtservetter som tillsammans med lera och pinnar utgjorde ett så stort hinder att de påverkade vattenflödet, vilket i sin tur påverkade flodens form.
”Det såg så naturligt ut, men när man kom nära kunde man se att klumparna bestod av våtservetter, lera och kvistar”, säger Kirsten Downer på Thames 21 till The Guardian.

De senaste åren har användningen av våtservetter ökat explosionsartat i Storbritannien. Förutom för bebisar finns idag speciella våtservetter för personlig hygien, städning, glasögonrengöring, industriellt bruk och husdjur. Det finns till och med våtservetter som ska skydda mot malaria. Sektorn förväntas växa med sex till sju procent per år och omsätta fyra miljarder dollar år 2021.

Samtidigt som industrin växer ökar också oron för eventuella miljökonsekvenser. Våtservetterna består oftast av en blandning av bomull och plast och när människor spolar ner dem i toaletten sprids mikroplaster. Thames 21 hoppas nu få till ett möte med miljödepartementet för att diskutera en märkning på våtservetterna så att folk förstår att de inte ska spola ner dem i avloppet.
”Folk måste förstå att detta inte bara händer i Themsen utan i hela landet”, säger Kirsten Downer.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.