Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vatten renas med hjälp av solkraft

Publicerad: 9 april 2010, 10:16

Saudiarabien bygger världens största soldrivna avsaltningsanläggning.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Saudiarabiens nationella forskningsbyrå KACST bygger världens största soldrivna avsaltningsanläggning i staden Al-Khafji, rapporterar Technology Review. 2012 kommer anläggningen att producera 30 000 kubikmeter vatten om dagen, vilket motsvarar 100 000 människors behov.

En stor del av Saudiarabiens behov av dricksvatten tillgodoses genom att man avlägsnar salt och andra mineraler från havsvatten. Avsaltningsprocessen är dock mycket energikrävande – energianvändningen står för ungefär hälften av reningsverkens driftkostnader. Idag drivs de flesta av landets anläggningar med fossila bränslen, och det går åt 1,5 miljoner fat olja om dagen till avsaltningsprocessen.

Nu har KACST tillsammans med IBM utvecklat en ny sorts koncentrerad solcellsteknik och en ny vattenfiltreringsteknik, som båda kommer att användas i den nya anläggningen.

Den nya solcellstekniken innebär att man använder flytande metall – en legering av indium och gallium – på undersidan av datachips av kisel, för att transportera bort värme och undvika överhettning av systemets kretsar. Med denna metod har man lyckats koncentrera solkraften tre gånger starkare än vad som är möjligt i befintliga koncentrationssystem.

Själva avsaltningen kommer att ske genom en metod kallad omvänd osmos, där man genom tryck tvingar havsvattnet genom ett semipermeabelt membran för att filtrera ut saltet. Idag används oftast polyamidmembran vid filtrering, men den nya anläggningen kommer att använda ett nyutvecklat polymermembran som bättre skyddar mot klorin och igensättning.

Den nya avsaltningsanläggningen är den första delen i KACST:s trestegsprogram för att med hjälp av solkraft minska landets avsaltningskostnader. Nästa steg blir en anläggning för 300 000 kubikmeter vatten, och därefter kommer det att byggas ett antal soldrivna anläggningar på olika platser.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.