måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

”Vattenbrist i Almedalen – sex saker att tänka på”

Publicerad: 1 juli 2016, 06:05

Foto: Oscar Segerström. Wateraids styrelse och anställda.

DEBATT Vi har alla ett ansvar, skriver Cecilia Chatterjee-Martinsen och Jenny Fors, generalsekreterare respektive ansvarig för policy och påverkan på WaterAid Sverige.

Ämnen i artikeln:

Gotland

Nu drar Almedalsveckan igång, och i år hoppas vi att alla kommer prata om vatten, toaletter och tvål. För Gotland lider i år av något så exotiskt och osvenskt som vattenbrist vilket skapar stora problem för hela ön.

En öppen fråga är om vattnet verkligen kommer räcka till alla de tusentals människor som anmält sig till veckan och som ser dricksvattnet, morgonduschen och kaffet som självklara saker i livet? Och hur blir det med toaletterna? Kommer de gå att spola i över huvud taget? Vattnet på ön räcker knappt till för de som bor på Gotland och lantbrukarna har tufft att klara sin produktion. Alla uppmanas att hushålla med vattnet och bevattningsförbud gäller.

När massvis med människor samlas på samma ställe uppstår alltid utmaningar att hitta vatten och toaletter, och Almedalen kommer inte att vara något undantag. Det bästa att göra i sådana situationer är såklart att hålla lugnet, och lära sig av det man upplever.

Här är sex situationer många som varit med under Almedalsveckan kan känna igen, och vad du den här sommaren kan lära av dem:

1. När du måste köpa svindyrt flaskvatten för att släcka törsten

I dag har var tionde människa på jorden inget rent vatten alls. Det är mer än 650 miljoner människor. Det är även människor som lever i fattigdom och utsatthet som tvingas betala mest för sitt vatten eftersom de sällan är anslutna till offentliga vattensystem. Papua Nya Guinea är det land i världen där den fattigaste delen av befolkningen måste betala mest för sitt vatten. Här tvingas en genomsnittlig låginkomsttagare lägga mer än hälften av sin inkomst på att köpa vatten.

2. När du verkligen måste gå – men kön till toaletten är 20 minuter lång

Det finns i alla fall toaletter i Almedalen. Var tredje människa på jorden har ingen toalett alls. Det gör att många måste uträtta sina behov i platspåsar, mellan järnvägsspår eller i diken. Det handlar om över 2,3 miljarder människor som saknar möjlighet att kunna låsa in sig och vara i fred vid toabesök.

3. När du måste byta mensskydd men inte hittar någon ledig toalett

Över en miljard kvinnor världen över saknar tillgång till en toalett, vilket gör att de har väldigt svårt att byta mensskydd på ett privat och hygieniskt sätt. Undersökningar visar att var tionde skolflicka i Afrika hoppar av skolan när hon har mens eftersom det saknas skoltoaletter.

4. När några smutsiga partiflyers fastnar under foten

Jobbigt, men i andra delar av världen kunde det ha varit människobajs. Nästan en miljard människor i världen uträttar sina behov utomhus. Det är inte bara äckligt utan är även dödligt. Över 900 barn dör i världen varje dag av diarrésjukdomar som orsakats av förorenat vatten och bristande sanitet.

5. När toaletten på partiminglet har slut på tvål

Tur du bara är i Almedalen, då är det nog inte en fråga om liv eller död. Men faktum är att tvål räddar många liv. Trots det saknar 35 procent av alla sjukhus i låginkomstländer möjlighet till rengöring med tvål och vatten, vilket riskerar både personalens och patienternas liv. Dödligheten är stor för både mammor och nyfödda vid förlossningar när rent vatten och tvål saknas. Vem vill vårdas på ett sjukhus utan rent vatten eller hygien?

6. När du måste hålla dig hela dagen eftersom det inte finns någon fräsch toalett att gå på

Det drabbar även de över en miljard kvinnor som saknar toalett som ofta tvingas hålla sig till det blivit mörkt. Toaletter handlar inte bara om sanitet och hygien, det är i allra högsta grad också en säkerhetsfråga. Varje dag överfalls och våldtas flickor och kvinnor som tvingas göra sina behov i buskage, vid järnvägsspår eller i diken. Det gör att många håller sig hela dagen tills de är flera stycken som kan gå samtidigt i skydd av mörkret.

Ingen av situationerna du kommer uppleva i Almedalen kan såklart jämföras med hur det är att på riktigt leva utan rent vatten och toalett. Men vi på WaterAid hoppas att de här perspektiven kan väcka en tanke om hur oerhört grundläggande vatten och toaletter är, något som många av oss i Sverige tar för givet.

I Almedalen kommer det bli många möjligheter till debatter om bland annat hållbar utveckling, fattigdomsbekämpning, hälsa, jämställdhet, hållbar ekonomi och vattenförvaltning. Är du som vi säker på att hållbar utveckling inte går att nå om inte vi alla först har tillgång till rent vatten till ett rimligt pris och en säker toalett? Då hoppas vi att du är en av de modiga som på plats tar med de här perspektiven i diskussionerna och i de partipolitiska talen.

Vi har alla ett ansvar att påminna varandra och agera för allas rätt till rent vatten och en säker toa!

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare, WaterAid Sverige
 Jenny Fors, ansvarig för policy och påverkan, WaterAid Sverige

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev