Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattendirektivet är ett ”teknokratiskt ovanifrånprojekt”

Publicerad: 3 juni 2010, 07:39

Kraftig kritik framfördes mot hur EU:s vattendirektiv tillämpas i Sverige vid ett möte som refereras av ATL.


Ämnen i artikeln:

EuJordbruk

– Nu när den andra förvaltningscykeln börjar finns chansen att fråga sig hur man kan förvandla det här från ett teknokratiskt ovanifrånprojekt till något som verkligen angår folk. Då måste man tänka om rejält i hurman förankrar det här, sa Hans Tibell från Mellanskog enligt lantbrukets affärstidning ATL vid ett möte om Vattendirektivets åtgärdsprogram.

Hans Tibell berättade enligt ATL att han möttes av totalt ointresse från alla håll när han ville starta ett vattenråd. Vattenråden ska samla berörda aktörer på lokal och regional nivå.

Björn Sjöberg, vattenvårdsdirektör i Västerhavets distrikt, svarade att tanken hela tiden har varit att försöka engagera folk som kan bidra i arbetet.

En annan kritik kom från Anne-Li Fiskesjö, länsråd i Kalmar län, som berättade att det blir svårt att bedöma hur mycket ett vatten påverkas av diffusa utsläpp från till exempel lantbruk och kommunala reningsverk. Enligt henne saknas det riktlinjer för hur bedömningar ska göras vid tillståndsprövningar. Det kan göra att bedömningen kan komma att variera beroende på i vilken kommun och i vilket län vattnet ligger.

Mötet hölls på tisdagen på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm och medverkande var representanter från myndigheter samt skogs- och lantbruksnäringarna.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

EuJordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.