Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall får nya hårdare krav

Publicerad: 30 oktober 2009, 14:35

Vattenfall kommer att få omfattande förändringar i ägardirektiven från regeringen. Statssekreterare Ola Alterå säger att de nya direktiven blir en radikal kursändring för Vattenfalls energiinriktning. Men det blir inget stopp för ny kolkraft.


Ämnen i artikeln:

Cop 15KolkraftPolitikRegeringenVattenfall

Det är Svenska Dagbladet som idag avslöjar att regeringen har planer på att genomföra omfattande förändringar i ägardirektiven för Vattenfall. Bland annat kräver man att Vattenfall är med och leder energiomställningen i Europa. Svenska Dagbladet berättar också att förändringarna är så stora att en proposition kommer att läggas till riksdagen.

Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet, berättar för SvD att Vattenfall ska bidra väsentligt till att EU ska lyckas öka andelen förnybar energi. Ola Alterå säger emellertid att regeringen inte kommer kräva ett stopp av ny kolkraft, inte heller tänker man agera i ärendet före Köpenhamnsmötet.

Vattenfalls vd Lars G Joseffsson säger till SvD att han helt beredd att ta emot det nya uppdraget. När han får frågan om hur Vattenfall ska leda omställningen till förnybara energikällor fortsätter han emellertid att prata om kol.
– Något som kan få kraftig påverkan är att samelda biomassa med kol. Det kan ta bort mellan 10 och 20 miljoner ton koldixoid till 2020 och det är fantastiskt mycket, säger han till SvD.

I SvD konstaterar också Rebecca Harms, gruppledare för de gröna i Europaparlamentet, att Vattenfall bryter mot EU:s miljödirektiv. Hon är upprörd över regeringens hållning till Vattenfall.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.